+

Podle čeho vybírat olej ? Který je vhodný na vaření?

Jak vybrat olej: Který olej je zdravý a proč?

Na trhu najdete spoustu olejů. Liší se nejen cenově, ale také tím, jak byste je měli používat. Některé vám totiž mohou za určitých podmínek uškodit. V následujícím textu se podíváme na to, jak vybrat správný a zdravý olej. Na závěr pro vás máme i pár tipů na to, po kterých produktech sáhnout.

Není kyselina jako kyselina

Není tuk jako tuk. Jeho složení má nezanedbatelný vliv na naše zdraví. Věděli jste, že pokud budete dlouhodobě vařit se špatným tukem, zaděláváte si na srdeční obtíže? Věnujte proto jeho výběru chvilku času. Při výběru tuku byste se měli nejprve podívat na to, jaké mastné kyseliny obsahuje:

  • polynenasycené mastné kyseliny
  • mononenasycené mastné kyseliny
  • nasycené mastné kyseliny

Tuk s polynenasycenými mastnými kyselinami se hodí pro studenou kuchyni. Tyto mastné kyseliny jsou velmi prospěšné. Patří mezi ně například omega-3, které jsou klíčové pro zdravé srdce a mozek. Pokud byste ale tento tuk použili například při smažení nebo pečení, přijde o své prospěšné vlastnosti. Dokonce vám může uškodit. Při kontaktu s vysokou teplotou v něm totiž vzniknou oxidační produkty, které zatěžují organismus, především kardiovaskulární systém.

  • Polynenasycené mastné kyseliny obsahuje: lněný, dýňový, sójový a také olej z vlašských ořechů.

Mononenasycené mastné kyseliny oproti těm předchozím zvládnou vyšší teploty bez problémů. I tyto mastné kyseliny mají prospěšné látky, které se navíc při tepelné úpravě neztratí. Přesto si hlídejte tzv. bod přepálení olejů. O něm si povíme o něco později.

  • Mononenasycené mastné kyseliny najdete v: řepkovém, olivovém nebo avokádovém oleji.

Také nasycené mastné kyseliny jsou vhodné pro tepelnou úpravu. Měli byste s nimi však zacházet opatrně. Pokud to s nimi budete přehánět, hrozí vám vysoký cholesterol a ucpávání cév. Tuky tohoto typu je nejlepší střídat s produkty z předchozí kategorie. Nechceme je nijak démonizovat, ale všeho s mírou!

  • Nasycené mastné kyseliny obsahují živočišné tuky, dále kokosový nebo arašídový olej.

Pozor na bod přepálení

Bod přepálení olejů (někdy se setkáte s termínem kouřový bod) určuje teplotu, při které se začne měnit složení tuku. Při dosažení tohoto bodu se začne „přepalovat“ a objeví se v něm škodliviny. Pokud chcete péct nebo smažit, je důležité sáhnout po oleji, který má tuto hodnotu co nejvyšší.
Například řepkový, olivový nebo avokádový. Skvělé je také ghí. Ty mají kouřový bod až okolo 250 stupňů. Pro porovnání, lněný nebo světlicový olej se přepalují již při 100 stupních.

Jakých teplot doma při vaření dosahujeme

  • Při pečení v troubě je průměr 180 stupňů, ale třeba takové pečené brambory nebo pizza se peče i na 200 stupňů
  • Restování zeleniny a masa na pánvi se pohybuje okolo 120 stupňů
  • Při smažení v oleji na pánvi (kdy je v pánvi oleje velké množství a potravina se do něj zcela ponoří) se tuk zahřívá na 160 až 180 stupňů

Jak je to s cholesterolem

Živočišné tuky obsahují cholesterol. Pokud to s nimi nebudete přehánět, zdravotní riziko vám nehrozí. Dejte si ale pozor na to, abyste například máslo nebo sádlo nepoužívali při příliš vysokých teplotách. Začne totiž oxidovat a měnit formu. Z neškodného tuku se tak stane vyloženě škodlivá látka, která vašemu zdraví rozhodně neprospívá. Vepřové sádlo se přepaluje při 188 stupních, máslo již při 121 až 149 stupních (závisí to na výrobci a kvalitě produktu).

Který olej zvolit?

Pojďme se podívat na to, které oleje jsou zdraví prospěšné. Máme pro vás několik produktů, které by vám na poličce rozhodně neměli chybět.

Ghí

Ghí (někdy také ghee) je přepuštěné máslo, jehož receptura pochází z Indie. Patří mezi superpotraviny. Působí jako prevence proti demenci, obsahuje vitamíny a minerály. Navíc pěkně voní. Jeho kouřový bod je na 252 stupních, bez obav s ním můžete smažit i péct. To ale není všechno. Hodí se kamkoliv, kde je potřeba tuk. Neobsahuje laktózu, a tak ho mohou používat i lidé s intolerancí.

Kokosový olej

Kokosový olej rafinovaný se přepaluje při 232 stupních. Extra panenský při 177 stupních. Kokosový olej využijete při zdravém vaření, smažení i pečení. Ale i při přípravě salátů a raw dezertů. Urychluje látkovou výměnu a má silné antibakteriální účinky. Čistí tělo od toxinů a posiluje nervový systém. Má příjemně hřejivé kokosové aroma. Nemusíte se však bát, že to přebije chuť jídla. Jeho velkou výhodou je, že pro něj najdete využití i v péči o pleť a vlasy. Hodí se také jako masážní olej.

MCT olej

MCT olej je speciální produkt, který se vyrábí z kokosového oleje extrakcí mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem (proto MCT).  Stejně jako kokosový olej, i MCT využijete v podstatě na cokoliv. Má vysoký kouřový bod a neutrální chuť.

MCT olej pro doplnění energie

MCT olej má hned několik benefitů pro zdraví. Podporuje zažívání a působí jako prevence neurodegenerativních chorob. Sáhněte po něm, pokud jste v redukční dietě nebo sportujete. Je zdrojem rychlé energie (tělo ho snadno absorbuje a využije ho jako palivo). Chrání svalovou hmotu. Navíc snižuje hladinu špatného cholesterolu.

100 % panenský olivový olej

100 % panenský olivový olej je kvalitní tuk se skvělým složením. Kouřový bod je na 200 stupních. Hodí se na pečení, smažení, restování, ale i do salátů. V našem eshopu ho najdete v praktickém balení ve spreji. Díky aplikátoru olej nanesete všude tam, kde ho potřebujete. Navíc ho nespotřebujete tak velké množství a vyhnete se tomu, že by jídlo bylo příliš mastné.

jak vybrat olivový olej

Olivový olej podporuje trávicí systém, zlepšuje metabolismus a stimuluje mozkové funkce. Chrání srdce a působí jako prevence proti neurodegenerativním chorobám jako je Alzheimer.

Řepková a slunečnicová klasika

Řepkový a slunečnicový olej jsou produkty, na které můžete při vaření, smažení a pečení bez obav vsadit. Jsou cenově dostupné, mají neutrální chuť a jen tak se nepřepalují. Řepkový olej obsahuje omega-6 a omega-3 mastní kyseliny. Slunečnicový olej má vysoký obsah vitamínu E a omega-6.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.