Nepijte ze zapáchajícího shakeru. Aneb proč váš shaker tak strašně páchne?

Nepijte ze zapáchajícího shakeru. Aneb proč váš shaker tak strašně páchne?

Existuje horší zápach než několik dnů zapomenutý protein v shakeru? Asi ano, ale zápach ze zapomenutého proteinu v shakeru patří k těm nejhorším. Není přitom potřeba jej tam zapomínat celý, stačí  jen když z něj jednou zapomenete vypláchnout protein… asi to moc dobře známe všichni. Někdo si už potom prostě dává pozor a pečlivě si shaker vyplachuje, někdo ten smrad přežije a někdo si holt kupuje stále nové a nové shakery. Takový ten svět cvičení prostě je.

Co zápach v shakeru  způsobuje?

Zápach je produktem bakterií, které si ve vlhkosti shakeru hoví. Jak se tam ty bakterie dostanou? Velmi jednoduše, ze zbytku proteinu a vody popřípadě mléka, které se v shakeru jednoduše zkazí. Tradááá! Bakterie a odporný zápach jsou na světě.

Proč nejde zápach ze shakeru vymýt?

No dobře, ale proč se zápachu nedá zbavit i když shaker usilovně drhnete? V čem je problém? To je další věc, takový shaker pak obvykle nezachráníte, i když se to některým občas podaří. Problém je ukryt v samotném materiálu. V plastu.  

Sami jistě dobře víte, že by se PET lahve neměly používat víckrát než jednou. Takže když si koupíte vodu, měli byste ji vypít a plast vyhodit. Pití z PET lahví je neekologické a plně s tím souhlasíme, ale rozhodně nejsou určeny k opakovanému použití. Podobně tomu je i s tím plastovým shakerem.

300 tisíc bakterií na 1 cm čtvereční

Jasně, materiál shakeru je odolnější než nějaká PET lahev a je možné jej používat opakovaně, nicméně není nezničitelný. Právě časté používání shakeru, byť jej myjete sebepečlivěji, způsobuje rozpad plastu. Takový rozpad může být buď v podobě ztenčení stěn shakeru anebo drobných prasklinek. Mimochodem, plast je pórovitý materiál, takže se bakterie v plastu uhnízdí snadno, ať už jsou praskliny viditelné aneb ne.

Krom toho, že takový shaker tedy nesnesitelně smrdí, může být také zdraví nebezpečný. A to se netýká pouze proteinových nápojů, ale jakéhokoli nápoje, který necháte v plastové lahvi při pokojové teplotě. Možná jste totiž zpozorovali, že shaker páchne dokonce i když v něm zapomenete vodu.

V takovém zapáchajícím shakeru si pak na jednom centrimetru čtverečním hoví na 300 tisíc bakterií. To už je hygieničtější jíst ze psí misky. Nebylo by se ani čemu divit, kdybyste byli často nemocní. Onemocnění totiž může způsobit až 60 % bakterií ze zapáchajícího shakeru.

Takže jakmile váš shaker začne zapáchat, neznamená to, že si máte prsty ucpávat nos, když pijete, ale máte jej ihned vyhodit. Těch pár desítek korun za nový shaker vás rozhodně nezabije.Bakterie hned asi také ne, ale proč riskovat své zdraví?

Jaký materiál shakeru na protein je nejlepší?

Svět začíná brojit proti všemu plastovému, nebylo by tedy vhodnější poohlédnout se po nějakém lepším materiálu, než je plast? Například takové skleněné anebo ocelové shakery nejsou tak pórovité jako plast, tudíž se v nich neusadí ani tolik bakterií. Jejich nespornou výhodou je také snadná údržba.

Neznamená to však, že byste se o takový shaker nemuseli už nikdy starat. To ne. Pokud v něm protein zapomenete, do nosu vás uhodí ten známý a odporný zápach, který vás bude doprovázet tak dlouho, dokud se nenaučíte shaker po použití vypláchnout a vysušit.

Ještě pozor na jednu zrádnou věc. Shakery vyrobené z jiného materiálu než plastu, mívají ve víčku gumové těsnění, které bakterie a zápach snadno natáhne. Takže i když si pořídíte shaker ze “zdravějšího” materiálu,  neznamená to ještě, že máte vyhráno.

Nepijte ze zapáchajícího shakeru

Prostě tak, jak bychom si měli hodit propocené oblečení na cvičení do pračky, měli bychom hodit i použitý shaker do dřezu. Měli bychom, ale my víme, že to každý nedělá. Proto ve fitku raději chvíli nebudeme dýchat, protože cvičíme vedle někoho, kdo toto pravidlo nedodržuje a proto si také budeme neustále kupovat nové shakery. Snad tedy. Rozhodně ale ze zapáchajícího shakeru nepijte.

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.