Slovník pojmů, Strana 3

A B C Č D E F G H I K L M N O P R S T V

CHONDROITINSULFÁT

Chondroitin sulfát patří mezi symptomaticky pomalu působící léky při osteoartróze (SYSADOA). To znamená, že při dlouhodobém užívání (alespoň 2 měsíce) má příznivé účinky proti bolesti a zánětupři artróze kloubů.Na rozdíl…

CHROM

Chrom jako minerál je důležitý při metabolismu sacharidů a tuků. Zvyšuje citlivost buněk na inzulin.

INTENZITA

Intenzita je individuální náročnost u aktivity.

INZULIN

Inzulin je anabolický hormon vylučovaný slinivkou břišní, jenž pomáhá tělu udržovat stabilní hladinu cukru v krvi a ukládat glukózu do svalů ve formě glykogenu. Při dlouhodobě zvýšené produkci inzulinu  se mohou začít tvořit tukové zásoby.

ISOLEUCIN

Isoleucin je esenciální aminokyselina podporující svalovou regeneraci po fyzické zátěži. Je důležitý při tvorbě hemoglobinu a regulaci krevního cukru. Jeho hlavními zdroji jsou maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, čočka a mandle.

KALORIE

Kalorie (kcal)je jednotka energie. Energie obsažená v jídle se uvolňuje zejména oxidací kyslíkem. 1 kcal - 4,2 kj.

KARNOSIN

Karnosin je látka povahy vitamínů, která výrazně snižuje tvorbu kyseliny mléčné ve svalech. Čím více karnosinu mají svaly k dispozici, tím se únava dostává později a lze tedy cvičit intenzivněji a déle.

KATABOLISMUS

Katabolismus je opakem anabolismu a znamená buněčný rozpad a tím i rozpad svalové tkáně. Stav katabolismu nastává při nemoci, zranění, přísné dietě a při intenzivním tréninku

KATECHOLAMINY

Katecholaminy jsou aminy odvozené z katecholu a plní funkci neurotransmiterů a hormonů. Nejdůležitějšími katecholaminy jsou epinefrin a dopamin.

KETONY

Ketony jsou látky vznikající při rozpadu trigliceridů. Při dietách s nízkým příjmem sacharidů jsou dočasně využívány jako zdroj energie.

KETÓZA

Ketóza je stav kdy tělo produkuje zvýšené množství ketonů.

KOFEIN

Kofein je povzbuzující látka přirozeně obsažená v kávě a čaji. Pomáhá spalovat tuky, zlepšuje trávení a zvyšuje napětí ve svalech. Je močopudná a návyková.

KOLAGEN

Existuje celá řada typů, nejdůležitější je kolagen typu I, II, III, IV, a V. Nejrozšířenější je typ I, představuje 90 % kolagenu v organismech, je přítomen v pokožce, šlachách, kostech a zubech. Typ II se vyskytuje v chrupavkách.

KOLOSTRUM

Kolostrum je složka mateřského mléka. V největších koncentracích je v mateřském mléce, získaném 2-3 dny po porodu. Je bohatým zdrojem bílkovin a růstových faktorů.

KORTIZOL

Kortizol je jedním z katabolických hormonů. Rozpad svalové tkáně není jeho jedinou funkcí. Kontroluje glykolýzu, stimuluje imunitní systém a udržuje normální krevní oběh. Vylučuje se po fyzické zátěži a při dlouhodobém stresu.

KREATINFOSFÁT

Kreatinfosfát je anorganická molekula fosforu, která se v těle spojuje s ADP a vzniká ATP. Suplementace kreatinem zvětšuje zásoby CP, čímž se tvorba ATP zvyšuje, což vede ke zvýšení síly.

KYSELINA ALFA-LINOLENOVÁ

(ALA) je esenciální mastná kyselina (omega-3 polynenasycená mastná kyselina) Jejím nejlepším zdrojem je lněný olej.

KYSELINA ASPARAGOVÁ

Kyselina asparagová je neesenciální aminokyselina, která oddaluje únavu a zvyšuje vytrvalost.

KYSELINA GLUTAMOVÁ

Kyselina glutamová je neesenciální aminokyselina využívaná při výstavbě svalové hmoty. Je důležitá při metabolismu cukru a tuku. 

KYSELINA LINOLOVÁ

Kyselina linolová je esenciální mastná kyselina ( Omega-6 polynenasycená mastná kyselina). Jejim nejlepším zdrojem je olej z lněného semínka.

L-CARNITIN

L-karnitin bývá propagován jako „spalovač tuku“, doporučuje se sportovcům, při hubnutí či pacientům s onemocněním srdce nebo ledvin. V potravinových doplňcích se často kombinuje s dalšími látkami, které by údajně měly urychlovat spalování tuků

LEPTIN

Leptin je hormon vylučovaný zejména tukovými buňkami zodpovědný za dlouhodobý úbytek tuku.

LEUCIN

Leucin je esenciální aminokyselina regulující proteosyntézu a proteolýzu. Je vhodné ho úžívat před a po tréninku i mezi jídly protože normalizuje hladinu glutaminu ve svalech a krvi. Mezi jeho další přednosti patří stimulace imunitního systému.

LIPID

Lipid je název pro tuky nebo triglyceridy.

LIPID

Lipid je název pro tuky nebo triglyceridy.

Nahoru