Chcete zhubnout? Poznejte 100% mýty o stravě při hubnutí.

Snad každý z nás by chtěl shodit nějaké to kilo navíc. K tomu je zapotřebí zdravě se stravovat a mít pravidelný pohyb. S pohybem by tak velký problém nebyl. Větší oříšek představují zásady zdravého stravování. Většina z nás si pod tím představí konzumaci nízkotučných výrobků, potravin s nízkým glykemickým indexem a častou konzumaci ovoce a zeleniny. Snad jen s výjimkou zeleniny je to ovšem mylná představa. Pojďte s námi odhalit největší mýty o stravě!

1) Snídaně je nejdůležitější jídlo dne!

První všeobecně rozšířený omyl. Jediná výhoda snídaně spočívá snad jen v tom, že naše tělo rychleji zpracuje sacharidy z potravy. Další velkou chybou je předpoklad, že díky tomu můžeme sníst ráno cokoliv. Ideálně zkombinujte na snídani dostatek bílkovin, sacharidů, tuků a vlákniny.

2) Jez pravidelně každé 2-3 hodiny!

Pokud budete jíst v pravidelných intervalech, zrychlí se metabolismus a tělo nebude nic ukládat do zásoby. V čem je háček? Rychlost metabolismu vždy určuje počet kalorií v daném jídle, takže pravidelným jídlem metabolismu nijak neurychlíme. Výhodnější je rozdělit počet kalorií rovnoměrně na celý den.

3) Ty chceš zhubnout a jíš po šesté hodině? Zbláznil ses?

Tak jak to teda je? Buďte v klidu. Klidně si něco malého k zakousnutí dejte ještě 3 hodiny před spaním. Samozřejmě to nesmí být smažený sýr s hranolky a podobně! Lehký zeleninový salát bude ideální volba.

Vitamíny - fithouse Spalovace tuků - fithouse

4) Sacharidy s nízkým glykemickým indexem

Glykemický index udává, jak rychle po jídle stoupne hladina krevního cukr. Čím rychleji krevní cukr stoupne, tím méně zdravou potravinu jíme. Ale není to zcela pravda. Škodí jen jednoduché sacharidy – rafinovaný cukr, med, javorový nebo kukuřičný sirup. Pokud se při výživě zaměříte na příjem komplexních sacharidů, vašemu tělo tím jen prospějete. Obsahují totiž velké množství vlákniny.

5) Nízkotučné potraviny jsou zdravější

Chyba lávky! Není to pravda. Tento mýtus vychází z toho, že nízkotučné potraviny nejsou tak kalorické. Ale ano, jsou! Mnohdy i více, než tučné výrobky. Nízkotučné potraviny obsahují sice méně tuku, ale aby výrobek měl alespoň nějakou chuť, chybějící tuky nahradí sacharidy. V konečném výsledku tak má nízkotučný výrobek téměř stejnou energetickou hodnotu jako tučně produkty. Proto si pamatujte 2 věci – škodlivá je pouze nadměrná konzumace tučných jídel a pouze v tucích se rozpouští některé důležité vitamíny.

hubnuti-fithouse-clanek-magazin

6) Zhubnu, když budu jíst méně

Chudák vaše tělo! Když výrazně snížíte příjem kalorií, jen tím vaše tělo vystresujete. Výsledkem bude jedině to, že tělo si z obavy před strádáním začne dělat větší tukové zásoby.

7) Vajíčka ke zdravému stravování nepatří!

Proč? No přeci kvůli cholesterolu. Zase těsně vedle! Hladinu cholesterolu více ovlivňují mastné kyseliny přijímané ve vaší potravě. V jednom vejci se sice ukrývá více než polovina doporučené dávky cholesterolu denně, ale lidské tělo je tak úžasné, že při zvýšeném příjmu cholesterolu samo sníží svou vlastní produkci cholesterolu. S čistým svědomím tak můžete zařadit vajíčka jednou nebo dvakrát týdně do vašeho jídelníčku.

8) Celozrnné pečivo – jasná volba pro zdravou výživu

V celozrnném pečivu je hodně vitamínů, vlákniny, minerálů a také má nižší glykemický index. Všechno souhlasí. Jen pokud přihlédneme k energetické hodnotě celozrnného a bílého pečiva, tak je prakticky stejná.

9) Jez hodně ovoce a zeleniny!

Co se týká zeleniny, všechno v pořádku. Ale u ovoce to tak jednoznačné není. Fruktóza je možná o něco zdravější, ale stále je to cukr. Ovoce se hodí spíše jen jako svačina. Správně bychom měli přes den sníst čtyři porce zeleniny a jednu porci ovoce.

10) Půst a detox těla

Pokud půjde jen o nárazovou záležitost, pro tělo to bude mít pozitivní dopad. Ale časté strádání a nedostatek kalorií vede ke snížení imunity vašeho těla. Všeho s mírou!